W jaki sposób wyhodować grzybka kefirowego?

Hodowla grzybka tybetańskiego nie jest trudne, a stwarza wiele pozytywnego wpływu dla zdrowia. Sprawdź jak wyhodować swojego grzybka tybetańskiego znanego także pod nazwą kefirowego! Potrzebne są do tego ziarenka kefirowe oraz mleko.
Grzybek tybetański – hodowla
Hodowla grzybka tybetańskiego zaczyna się od kupienia ziarna kefirowego. Są to ziarna, wyglądające na drobnego. Używa się je do tworzeniu kefiru od stuleci. w ich skład wchodzą grupy mikroorganizmów, które mają wyjątkowe cechy, które pozwalają na zrobienie z mleka musującego, kwaśnego napoju.
Drugim koniecznym składnikiem jest prawidłowe mleko. Najlepiej stosować do niego mleka prosto od krowy, jak najmniej przetworzonego. Jednak spokojnie da się hodować grzybka tybetańskiego przy użyciu każdego typu mleka, nawet takiego zakupionego w supermarkecie, które zostało poddane procesom pasteryzacji.
Warto pamiętać o tym, że proporcje mleka i grzybka tybetańskiego powinny wynosić tyle, aby grzybek stanowił tylko 5% całego kefiru. Czyli na przykład na 1 litr mleka powinno się używać około 50 gramów ziarna kefirowego. Grzybki będą się powiększały, dlatego bezdyskusyjnie trzeba dopilnować, aby zawartość grzybka nie była większa około 10%.
Grzybek kefirowy – hodowla krok po kroku
Najważniejszym krokiem, aby nasz grzybek się rozrósł będzie zrobienie kefiru i nakarmienie go. grzyb rośnie cały czas, dlatego warto go monitorować.
Powinno zaopatrzyć się w słoik i umieścić tam naszego grzybka. Potem trzeba zalać grzybka mlekiem. Nie musi być ono ciepłe, może być takie prosto z lodówki, ale ocieplenie go przyspieszy fermentację. Warto pamiętać o tym, aby zostawić w słoiku trochę pustego, bo nasz grzybek będzie wydzielał dwutlenek węgla, który będzie swobodnie wydostawać się poza mleko. Słoik należy przykryć, ale nie trzeba go zakręcać. Można po prostu położyć na nim zakrętkę lub przykryć go gazą.
Grzyb powinien mieć wymieniane mleko co 24 godziny. Powinno się go umyć, oczyścić słoik i powtórzyć zalewanie mlekiem. Trzeba nie zapominać o mieszaniu mleka z grzybkiem drewnianą łyżką lub potrząsaniu słoikiem. Jeśli zapomnimy o grzybku, rozpuści się on w kefirze i będzie do niczego.
Co zrobić, gdy chcemy mieć przerwę od hodowli grzybka tybetańskiego i robienia kefiru? Trzeba tylko umyć dokładnie grzybka, a następnie wysuszyć go na słońcu lub w suszarce. Grzybek tybetański można także mrozić. Jednak powinno się pamiętać, iż najlepsze dla grzybka jest to, gdy ciągle rośnie i ciągle jest używany.

hodowla grzybka tybetańskiego