
Personel restauracji – warunek powodzenia
Otwierasz lokal gastronomiczny – restaurację, bar, drink bar lub pub. Masz przygotowane środki na lokal i jego wyposażenie, jest także przygotowany projekt lokalu, jest gotowe logo a strona internetowa istnieje aktualnie w Necie. Ok. Zostało jeszcze coś. Coś od czego zależy powodzenie całego przedsięwzięcia jakim jest działalność lokalu serwującego jedzenie i picie. Czynnikiem, jaki może wpłynąć na sukces bądź jego brak. Personel. Nie istnieje łatwo bowiem znaleźć profesjonalnych kucharzy, kelnerów albo barmanów. Rzetelnych, uczciwych. Spójmy na przykład na kelnerów. Zawód trudny.
Praca kelnera nie jest dobra. Nie każdy że być kelnerem. Począwszy na zręczności manualnej pozwalające na niesienie tacy z zamówionymi potrawami i napojami, zorganizowaniem, odpornością psychiczną na presje z kilku stron na raz, kojarzeniem – tym wszystkim musi wyróżniać się osoba chcąca być kelnerem.
Najczęściej są to prace sezonowe, wykonywane przez panów młodych, na przykład studentów. Praca niejednokrotnie w godzinach nocnych, może też zdarzyć się, że na zmiany.
Dlatego skompletowanie załogi kelnerów nie jest dobre. Często w lokalach jest duża rotacja na tych stanowiskach. Za czasów ustroju komunistycznego robiło to inaczej, na posadzie kelnera w jednym lokalu pracowało się czasem wiele lat.
Jeśli znajdzie się odpowiednie osoby do pracy jako kelner czy kelnerka, należy także ze swojej strony zapewnić jak najlepsze możliwe warunki pracy. Oczywiście należy zaopatrzyć lokal w zapaski kelnerskie, można zlecić naszycie na nich logo lokalu.